
صفر تا صد تحصیل در ترکیه 2022
هرساله بر تعداد دانشجویان بینالمللی که تحصیل در استانبول را برای ادامه تحصیل در کشور اروپایی آسیایی همسایه ایران انتخاب میکنند، افزوده میشود؛ در حال حاضر بیش از 700 هزار نفر دانشجوی خارجی در استانبول مشغول به تحصیل هستند. اعتبار مدارک فارغالتحصیلی این دانشگاهها در سطح جهانی تقاضای بینالمللی ایجاد کرده است و در کنار هزینههای به نسبت پایین زندگی به یکی از گزینههای مناسب برای ادامه تحصیل تبدیل شده است.
کمکهزینههای تحصیل در دانشگاههای استانبول و تحصیل رایگان در ترکیه بسیار مورد توجه متقاضیان تحصیل در خارج از کشور قرار گرفته است؛ اما پیش از اقدام برای مهاجرت تحصیلی به استانبول باید فرآیند دریافت پذیرش تحصیلی و شرایط زندگی در استانبول را بررسی کرد.
شما عزیزان در صورت نیاز به اخذ راهنمایی بیشتر در زمینه تحصیل در ترکیه می توانید با هلدینگ مهاجرتی سرمایه گذاری آموزش طلایی تماس گرفته و مشاوره رایگان دریافت کنید.
مطالب زیر در این مقاله بررسی خواهند شد:
شرایط تحصیل در ترکیه
دلایل زیادی برای تحصیل در ترکیه وجود دارد. ترکیه با دارا بودن ویژگی های طبیعی، حمل و نقل و موقعیت خاص جغرافیای خود و نیز سیستم آموزشی بین المللی خود مرکز توجه بسیاری از دانشجویان و دانش آموزان ایرانی است. دانشجویان و دانش آموزان بین المللی با اقدام برای تحصیل در ترکیه می توانند مدرنیته و سنت را در یکی از امن ترین و پایدارترین کشورهای منطقه تجربه نمایند. برخی از دانشگاه های ترکیه زبان انگلیسی را به عنوان زبان تدریس و برخی دیگر نیز دوره هایی برای یادگیری زبان انگلیسی ارائه می دهند. مهمتر از همه، کیفیت بالای آموزش، افراد را برای تحصیل در هر نقطه از جهان آماده خواهد کرد. کشور ترکیه طیف گسترده ای از مناطق جغرافیایی را در بر می گیرد و دارای ویژگی های ترکیبی از سه قاره اروپا ، آفریقا و آسیا است .
تحصیل در مدارس ترکیه
به طور کلی تحصیل زیر ۱۸ سال در ترکیه امکان پذیر می باشد. سیستم آموزش ترکیه تحت نظارت و کنترل دولت است و تحصیل در مدارس دولتی این کشور رایگان است. بهتر است متقاضیان عزیز قبل از اقدام برای تحصیل در ترکیه با سیستم آموزشی این کشور آشنا شوند. سال تحصیلی در موسسات آموزش ترکیه به طور کلی از اواسط سپتامبر یا اوایل اکتبر آغاز می شود و تا ماه مه یا اوایل ژوئن ادامه می یابد. همچنین مدارس یک دوره تعطیلات دو هفته ای در زمستان (درماه فوریه) دارند. مراحل و شرایط مهاجرت تحصیلی به ترکیه به شرح زیر است:
- آموزش قبل از مدرسه یا پیش دبستانی
آموزش اختیاری تحت عنوان مهد کودک که تا سن 6 سالگی انجام می شود.
- آموزش ابتدایی
آموزش ابتدایی اجباری و رایگان است و به مدت هشت سال (5 سال ابتدایی + 3 سال متوسطه) می باشد.
- آموزش متوسطه
دوره 4 ساله دبیرستان برای سنین ۱۵ تا ۱۸ سال که برخی از مدارس ممکن است یک سال اضافه تر نیز برای آموزش زبان داشته باشند. دبیرستان ها بیشتر متعلق به دولت هستند و آموزش رایگان ارائه می دهند.
از بین مدارس کشور ترکیه می توان به مدرسه بین المللی استانبول با شهریه سالانه ۲۷.۵۲۵ تا ۹.۴۵۰ دلار در شهر استانبول و مدرسه بین المللی MIF با شهریه سالانه۲۱.۹۶۱ تا ۶.۳۷۳ دلار در شهر ازمیر اشاره کرد.
تحصیل کارشناسی در ترکیه
مهاجرت تحصیلی به ترکیه با تحصیل در دانشگاه های مختلف این کشور امکان پذیر است. مهاجرت تحصیلی به ترکیه به خصوص در مقاطع مختلف دانشگاهی از جمله موضوعاتی است که ذهن بسیاری از مخاطبین را به خود مشغول ساخته است. مدرک لیسانس در ترکیه به طور معمول پس از چهار سال تحصیل اعطا می شود. پذیرش در دانشگاه ها بر اساس معدل دانش آموزان در مقطع دبیرستان و نتایج حاصل از امتحانات ورودی که به طور مرکزی اداره می شوند، انجام می شود .شرایط مورد نیاز برای اخذ پذیرش و تحصیل در ترکیه در مقطع لیسانس در دانشگاه های این کشور متفاوت است و نمره ی آیلتس مورد نیاز برای دانشگاه ها عموماً بین ۵ تا ۶.۵ می باشد.
برخی از محبوب ترین رشته ها برای تحصیل در ترکیه عبارتند از:
تجارت و مدیریت |
بانکداری |
مهندسی |
فناوری اطلاعات |
روابط بین المللی |
تجارت بین المللی |
گردشگری و توریسم |
تحصیل کارشناسی ارشد در ترکیه
تحصیل در ترکیه در دوره ی تحصیلات تکمیلی یا مدرک کارشناسی ارشد به طور معمول دو سال طول می کشد، اگرچه این موضوع بسته به دانشگاه و رشته می تواند متفاوت باشد.اکثر دوره های کارشناسی ارشد دارای شرایط مشابهی برای پذیرش هستند اما ممکن است بسته به نوع رشته و دانشگاه شرایط متفاوتی برای اخذ پذیرش نیز وجود داشته باشد. بنابراین بهتر است متقاضیان قبل از اقدام برای تحصیل در ترکیه و اخذ پذیرش شرایط مورد نیاز را در سایت دانشگاه مورد نظر چک نمایند. لازم به ذکر است که نمره آیلتس مورد نیاز برای اخذ پذیرش در دوره های کارشناسی ارشد دانشگاه های ترکیه عموماً بین ۶ تا ۶/۵ می باشد. برخی از دانشگاه ها علاوه بر مدارک خواسته شده دارای مصاحبه شخصی نیز هستند.
تحصیل دکتری در ترکیه
تحصیل در ترکیه در دوره های دکتری توسط بسیاری از دانشگاه ها و موسسات آموزش عالی ارائه می شود. در طول تحصیل در ترکیه و در مقطع دکتری می توان ضمن گذراندن دروس اجباری ، تحقیقات مستقلی را تحت حمایت مالی دانشگاه انجام داد. معمولاً تحصیل در دوره دکتری در کشور ترکیه سه تا چهار سال به طول می انجامد. البته بسته به سطح و محتوای دوره، برخی از دوره ها ممکن است کمی طولانی تر یا کوتاه تر باشند. شرایط اخذ پذیرش و تحصیل در ترکیه در مقطع دکتری برای هر رشته کاملا متفاوت است و به طور کلی نمره زبان مورد نیاز برای اخذ پذیرش در دوره های دکتری در دانشگاه های ترکیه بین ۶ تا ۷/۵ متغیر است. تحصیل درترکیه در مقطع دکتری معمولاً از مراحل و ارزیابی های بسیار نظام مند و تعریف شده ای پیروی می کنند که در ادامه به توضیح مختصری از آن ها می پردازیم:
- نظارت
در دانشگاه های کشور ترکیه، چگونگی پیشرفت مراحل پایان نامه افراد توسط کمیته های نظارت مختلف اداره می شود. سرپرست اصلی پایان نامه یکی از اعضای این کمیته خواهد بود.
- امتحان مهارت
در طول دوره و در مراحل اولیه افراد از طریق شرکت در یک آزمون مورد ارزیابی قرار خواهند گرفت. پروپوزال یا پایان نامه دانشجویان در این مرحله از طریق دو ارزیابی کتبی و یک ارزیابی شفاهی بررسی می گردد. در این مرحله همچنین کمیته داوران تشکیل شده و امتحانات مختلف توسط این کمیته مورد ارزیابی قرار می گیرند.
- امتحان پیگیری
در طول دوره دکتری، تحقیقات دانشجویان به طور مرتب هر شش ماه توسط کمیته پیگیری ارزیابی می شود. این عملکرد به عنوان یک ارزیابی منظم از پیشرفت دانشجویان ، تضمین می کند که روند دکترای دانشجویان در مسیر درست باشد.
- دفاع از پایان نامه
پس از اتمام تحقیقات دانشجویان، پایان نامه آن ها توسط هیئت داوران ارزیابی می شود و در این مرحله دفاع از پایان نامه انجام می گردد.
تحصیل در ترکیه به همراه بورسیه تحصیلی
میخواهید بهصورت رایگان در ترکیه تحصیل کنید؟ به یک آرزو شباهت دارد؟ بله، اما با اخذ بورسیه تحصیلی ترکیه این امکان برای شما وجود دارد که هزینههای تحصیل خود را تا کمترین میزان ممکن، یعنی تا 90 درصد کاهش دهید. تمامی متقاضیان تحصیل در رشتههای پزشکی میتوانند با شرکت در آزمونهای یوس و SAT درصورت دریافت نمره بالا از مزایای بورسیه تحصیلی ترکیه برخوردار شوند. برخورداری از امکانات بیمه و اقامت ارزان، پرداخت هزینههای بلیط هواپیما و آموزش رایگان زبان ترکی استانبولی از دیگر مزایای دریافت بورسیه تحصیلی پزشکی ترکیه است. برخی از انواع این بورسیهها عبارتند از: بورسیه پزشکی ترکیه بورسلاری بهصورت فول فاند، بورسیه دولتی ترکیه، بورسیه علوم پزشکی و برنامه بورسیه علوم پزشکی ابن سینا.
هزینه تحصیل در ترکیه
کشور ترکیه از نظر بودجه تحقیقات و فناوری در جهان در رتبه چهاردهم قرار دارد. این کشور تنها در سال 2019 بیش از 327 میلیون دلار صرف تحقیقات پزشکی کرده است. این درحالی است که در مقابل این میزان از هزینه و خدمات بینظیر آموزش و تحقیقات پزشکی، دانشگاههای ترکیه هزینه بسیار اندکی را از دانشجویان بینالمللی دریافت میکنند. شهریه گرایشهای پزشکی در ترکیه در دانشگاههای دولتی تنها در حدود 2 هزار دلار و شهریه دانشگاههای خصوصی بهطور متوسط از حدود 10 هزار دلار در سال شروع میشود و در گرانترین دانشگاهها تنها به 27 هزار دلار میرسد. این هزینه در دانشگاههای آمریکا چیزی در حدود سه تا هفت برابر است. علاوهبر این هزینههای زندگی دانشجویی در ترکیه نیز بسیار مقرونبهصرفه است.
کار حین تحصیل در ترکیه
به طور کلی انجام مشاغل پاره وقت یکی از کمکهای مالی است که دانشجویان برای مهاجرت تحصیلی به ترکیه می توانند در طول تحصیل خود از آن استفاده کنند. ساعات کار در این نوع از مشاغل کمتراز ۳۰ ساعت در هفته است و بنابراین دانش آموزان می توانند وقت کافی برای تمرکز بر روی تحصیلات خود داشته باشند. هر منطقه ای برای مشاغل پاره وقت انواع و فرصت های مختلفی دارد که در اختیار دانشجویان قرار می گیرد و برای اینکه دانشجویان به عنوان کارمند پاره وقت استخدام شوند، ابتدا باید تحقیق کنند و مشاغل مناسبی را پیدا کنند که پاسخگوی نیازها و زمانبندی آنها باشد. تحصیل در ترکیه فرصت مناسبی را برای آشنایی دانشجویان با بازار کار جهانی فراهم می کند. در ضمن هم دانشگاه های دولتی و هم خصوصی کارمندان غیر ترک را استخدام می کنند که از آن ها دانشگاه های بوگازیچی (استانبول) و دانشگاه فنی خاورمیانه (آنکارا) که هر دو دولتی هستند و از جمله دانشگاه های خصوصی نیز می توان به دانشگاه های سابانچی، کوچ و بیلگی (همه در استانبول) و بیلکنت (آنکارا) اشاره کرد.
تحصیل در ترکیه و بررسی ویزای همراه
اجازه اقامت خانواده برای متقاضیان تحصیل در ترکیه نوع جدیدی از اجازه اقامت است که با قانون خارجی ها و حمایت های بین المللی به سیستم حقوقی ترکیه معرفی شده است. دانشجویان می توانند پس از اقدام برای تحصیل در کشور ترکیه در طول دوره تحصیلی خود درخواست ویزای همراه بدهند. مدت زمان این ویزا حداکثر ۲ سال است، اگر چه این مدت زمان قابل تمدید نیز خواهد بود. بر این اساس افراد می توانند بدون نگرانی در رابطه با اقامت همراه خود برای تحصیل در ترکیه اقدام نمایند. ضمناً لازم به ذکر است که افراد ایرانی می توانند به مدت ۹۰ روز بدون ویزا در کشور ترکیه اقامت داشته باشند. به طور کلی طبق ماده 34 قانون جدید، اجازه اقامت همراه به هسمر و فرزندان زیر 18 سال متقاضی داده خواهد شد.
مدارک مورد نیاز اخذ ویزای تحصیلی ترکیه
از مهمترین مواردی که می بایست در تهیه آن دقت لازم را داشته باشید، مدارک لازم برای تحصیل در ترکیه می باشد چراکه هر گونه نقصی در مدارک ممکن است شما را از مهاجرت به ترکیه از طریق تحصیل باز دارد. از مدارک و شرایط مهاجرت تحصیلی به ترکیه و درخواست ویزای دانشجویی ترکیه می توان به موارد زیر اشاره نمود:
عنوان | توضیحات |
فرم تکمیل شده درخواست ویزای دانشجویی ترکیه | – |
گذرنامه معتبر | – |
عکس های بیومتریک مطابق با شرایط عکس ویزای ترکیه | – |
بلیط پرواز رزرو شده | – |
بیمه مسافرتی برای اقامت در ترکیه | – |
نامه پذیرش تحصیلی | – |
پرینت پرداخت شهریه دانشگاه | در صورت نداشتن بورسیه تحصیلی |
مدارک تحصیلی قبلی | – |
اثبات تمکن مالی شامل | به صورت پرینت حساب بانکی |
نامه حمایت مالی | اگر والدین یا شخص دیگری حامی اقامت و تحصیلات متقاضی در ترکیه باشند |
اثبات داشتن محل اسکان در ترکیه | رسید اجاره خوابگاه، اجاره نامه منزل، خانه اقوام در ترکیه، … |
موقعیت کار پس از تحصیل در ترکیه
کار در استانبول به خاطر دنیای کسب و کاریِ پویای این شهر میتواند برای شما بسیار جالب باشد. شناختن افراد و داشتن یک شبکة قوی اهمیت زیادی دارد. پلتفرمها و وبسایتهای زیادی برای ساخت شبکه و جستجوی کار در استانبول فعال هستند که میتوانند در کنار آژانسهای کاریابی به شما کمک کنند تا کار متناسب و موردعلاقه خود را پیدا کنید.
استانبول جمعیت نسبتا جوانی دارد و نیمی از آنها زیر 30 سال سن دارند، به همین دلیل رسانههای اجتماعی در این شهر دائما در حال تکامل هستند. بیشتر آژانسهای رسانههای اجتماعی به دنبال متخصصان خارجی هستند تا محتوا و تبلیغات به زبان انگلیسی تولید کنند. استعداد مهندسی هم تقاضای بالایی در استانبول دارد.
بیشتر شرکتهای چندملیتی به دنبال مهندسان باهوش و بااستعداد هستند تا پروژههای جدید خود را راهاندازی کنند. مهندسان کامپیوتر در این میان بیشتر از همه خواهان دارند.
وضعیت اقامت و اخذ تابعیت پس از تحصیل در ترکیه
بسیاری از دانشجویانی که در استانبول تحصیل میکنند، پس از اتمام تحصیل و با دیدن فرهنگ و محیط مناسب این شهر و کشور ترکیه، به اقامت در این شهر علاقهمند میشوند که البته این امکان برای آنها فراهم است. دولت ترکیه قوانین خاصی را برای اخذ اقامت دانشجویان خارجی تعیین کرده است تا بتواند این نیروهای خارجی متخصص و جوان را جذب کند.
همانطور که میدانید، دانشجویان ترکیه میتوانند حین تحصیل به کار هم مشغول شوند تا بتوانند پیش از اتمام دوره تحصیلی خود کمی تجربه کسب کنند و با محیط کار در این کشور آشنا شوند.
پس از فارغالتحصیلی، دانشجویان خارجی ترکیه یک سال فرصت دارند تا به دنبال کار بگردند و دولت اقامت آنها را تا این زمان تمدید خواهد کرد. شرایط لازم برای پیدا کردن کار در ترکیه داشتن مجوز کار و البته دانستن زبان ترکی است. همچنین اگر از دانشگاههای معتبر این کشور مدرک گرفته باشید، راحتتر میتوانید کار پیدا کنید و به این ترتیب اقامت خود را برای سالهای بیشتری تمدید کنید.
اگر بتوانید 5 سال به صورت متوالی و مستمر در یک شرکت در ترکیه مشغول به کار شوید، اقامت دائمی ترکیه و همچنین پاسپورت این کشور به شما اعطا خواهد شد.
پاسخ به سوالات متداول در زمینه تحصیل در ترکیه
خیر. برای تحصیل در دانشگاه های ترکیه باید شهریه بپردازید مگر اینکه بورسیه تحصیلی دریافت کرده باشید.
برای اینکه شانس دریافت ویزا پایین نیاید، توصیه می شود حتما مدرک زبان ارائه دهید.
بورسیه تحصیلی معمولاً در مقطع دکترا اعطا می شود و شما باید رزومه ای قوی شامل مدرک زبان با نمره بالا، مقالات چاپ شده در مجلات علمی بین المللی، معدل بالا و … ارائه دهید.
پس از فارغ التحصیلی به شما فرصت داده می شود تا در کشور ترکیه به جستجوی کار بپردازید. در صورتی که در شغلی مناسب استخدام شوید می توانید اقامت خود را به نوع کاری تغییر دهید.
برای تحصیل در دانشگاههای ترکیه باید با ارائه مدارک تحصیلی خود درخواست پذیرش دهید. معمولا دانشگاه ها بر اساس نمرات متقاضی و نتیجه آزمون ورودی دانشگاه به دانشجویان پذیرش می دهند.
زبان تدریس در دانشگاههای ترکیه به انگلیسی و ترکی و آلمانی و همچنین فرانسوی میباشد
آزمونهای ورودی دانشگاههای ترکیه شرایط سنی ندارند و داوطلبان با هر سنی و با داشتن مدرک دیپلم دبیرستان میتوانند شرکت کنند
می توانید از ترم سوم مشغول به تحصیل در کشور دیگری شوید. ازشرایط احراز انتقال از دانشگاههای این کشور به دانشگاههای اروپایی و آمریکایی این است که دانشجویان می بایست دروس گذرانده شده در ترکیه را معادل سازی نمایند